Οδηγός Επιβίωσης για Φοιτητές με ΔΕΠΥ
ΔΕΠΥ και πανεπιστήμιο - είναι ένας τρομερός συνδυασμός.
Σημαίνει συνεχιζόμενη εκτελεστική δυσλειτουργία, αλλά με πιο πολύπλοκα προγράμματα και απαιτητικά μαθήματα.
Σημαίνει καθυστέρηση στην κοινωνική ωρίμανση και στις ικανότητες λήψης αποφάσεων, με πειρασμούς να καραδοκούν παντού.
Εν ολίγοις, η ΔΕΠΥ και το πανεπιστήμιο σημαίνει πολύ προσπάθεια.
Ακολουθούν 7 στρατηγικές από ειδικούς που σχεδιάστηκαν ειδικά για φοιτητές με ελλειμματική προσοχή - και ένα λαμπρό μέλλον.
Πρόκειται για τον κανόνα, και όχι για την εξαίρεση, οι φοιτητές με ΔΕΠΥ και άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες, να αντιμετωπίζουν ακαδημαϊκές, οργανωτικές και κοινωνικές προκλήσεις στο πανεπιστήμιο. Το πιεστικό πρόγραμμα μαθημάτων, η απότομη ανεξαρτησία και η αναπόφευκτη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή αποτελούν, αναμφίβολα, σημαντική πηγή προβλημάτων. Αυτό όμως, που συνδέει όλα τα παραπάνω είναι το γεγονός ότι πολλοί έφηβοι με ΔΕΠΥ δεν αντιλαμβάνονται πώς η διάγνωσή τους θα επηρεάσει την εμπειρία τους ως φοιτητές. Μερικοί μαθητές δεν συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη που παρέχεται τόσο από τους καθηγητές, όσο και από τους γονείς. Άλλοι, απαρνιούνται την διαφορετικότητά τους μη θέλοντας να ξεχωρίζουν.
Η αυτογνωσία, παρ’ όλο που χρειάζεται χρόνο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη φοιτητική ζωή. Το πρώτο βήμα: επινόηση μιας «στρατηγικής επιβίωσης» για το πανεπιστήμιο.
Επομένως, σε αυτό το άρθρο προσφέρεται μια 7-μερής στρατηγική για τους φοιτητές με ΔΕΠΥ και άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Όλα τα παρακάτω βασίζονται σε συμβουλές εμπειρογνωμόνων.
Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #1: Πώς να επιλέξετε τα σωστά μαθήματα
Τα μαθήματα και το πρόγραμμα σπουδών που συνήθως προτείνονται για τους νέους φοιτητές ενδέχεται να μην είναι λειτουργικά για εσάς. Ευτυχώς, οι φοιτητές έχουν την ελευθερία και την αυτονομία να επιλέγουν μαθήματα που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά τους. Αυτές τις επιλογές αξίζει να τις εξετάσετε. Στο βιβλίο της Survival Guide for College Students with ADD or LD, η συγγραφέας Kathleen G. Nadeau, Ph.D., παραθέτει αυτές τις πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές για τους φοιτητές με ΔΕΠΥ ή άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες, που επιλέγουν τα μαθήματά τους:
Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #2: Πώς να εφαρμόσετε ένα οργανωτικό σύστημα
Πολλοί νέοι φοιτητές υποστηρίζουν ότι στο σχολείο μπορούσαν να θυμούνται τα πάντα μέσα στο κεφάλι τους χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, χρονοδιαγράμματα, συναντήσεις, εργασίες και άλλα. Γρήγορα όμως, ανακαλύπτουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μετά την τρίτη λυκείου.
Το ημερήσιο πρόγραμμα των φοιτητών διαφέρει από μέρα σε μέρα και περιλαμβάνει μεγάλα χρονικά κενά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος για την παρακολούθηση και τον προγραμματισμό του χρόνου σας είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να αποφύγετε τη σπατάλη ωρών και την απώλειας παραγωγικότητας. Παρακάτω βρίσκονται αρκετοί αποτελεσματικοί τρόποι για να έχετε υπό έλεγχο τα χρονοδιαγράμματα, τις προθεσμίες και τις εκδηλώσεις του πανεπιστημίου σας:
Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #3: Πώς να αναπτύξετε ένα ισχυρό πλάνο μελέτης
Χρειάζεται χρόνος και σκέψη για να καταλάβετε ποιος τρόπος μελέτης σας ταιριάζει καλύτερα. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα μελέτης ειδικά για μαθητές με ΔΕΠΥ ή άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την αρχή:
Οι καλύτερες συνήθειες μελέτης δημιουργούνται με την αυτοπαρατήρηση, όμως μερικές φορές οι μαθητές με ΔΕΠΥ χρειάζονται βοήθεια για να καταλάβουν τι είναι πιο λειτουργικό για εκείνους. Η ειδικός και σύμβουλος ΔΕΠΥ, Jodi Sleeper-Triplett προσθέτει «Το πιο αποτελεσματικό σχέδιο είναι αυτό, το οποίο δημιουργείται από το ίδιο το παιδί… Λίγοι φοιτητές θέλουν να φτιάξουν το πρόγραμμά τους με τους γονείς τους. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συμβολή κάποιου τρίτου, ενός ακαδημαϊκού συμβούλου, συμβούλου ΔΕΠΥ, ή σχολικού συμβούλου.» Ρυθμίστε αυτά τα συστήματα νωρίς, έτσι ώστε να λειτουργούν ομαλά όταν φτάσει η ώρα της εξεταστικής περιόδου.
Η υιοθέτηση της πρακτικής «βλέποντας και κάνοντας», στο πανεπιστήμιο, μπορεί να σας γυρίσει μπούμερανγκ. Πολλοί τελειόφοιτοι προειδοποιούν ότι εύκολα θα κινδυνεύσετε ακαδημαϊκά, δεδομένου των γρήγορων ρυθμών των μαθημάτων και του περιορισμένου αριθμού βαθμών που μπορείτε να κερδίσετε. Μια συμβουλή που είναι κοινή από όλους τους φοιτητές με ΔΕΠΥ και άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες είναι να μην περιμένετε μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, ώστε να αναζητήσετε και να λάβετε βοήθεια.
Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #4: Πώς να επικεντρωθείτε στα σωστά σημεία
Το πανεπιστήμιο είναι μια περιβόητη ταραχώδης περίοδος. Είναι δύσκολο να διατηρηθεί αδιάσπαστη η προσοχή στα ακαδημαϊκά δρώμενα. Για ένα μεγάλο ποσοστό πρωτοετών ο συνδυασμός της νεοαποκτηθείσας ελευθερίας και η έλλειψη επίβλεψης αποτελεί πρόβλημα. Η κοινωνικότητα επισκιάζει τη μελέτη, και έτσι μαθήματα χάνονται και οι εργασίες δεν γίνονται. Δυστυχώς, περίπου το 11% των πρωτοετών φοιτητών εγκαταλείπουν το πανεπιστήμιο λόγω αυτών των προβλημάτων.
Ωστόσο, οι φοιτητές με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται με το καλημέρα να διατηρήσουν την προσοχή τους. Η προσπάθεια που απαιτείται στο πανεπιστήμιο επιδεινώνει αυτά τα θέματα και μπορεί να καθιστά δύσκολη τη συνέχεια των σπουδών σε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές των φοιτητών. Χρησιμοποιήστε αυτές τις οκτώ συμβουλές ειδικών, ώστε να μείνετε συγκεντρωμένοι στις σπουδές σας:
Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #5: Πώς να διαχειριστείτε τη φαρμακευτική αγωγή στο πανεπιστήμιο
Ως φοιτητές με ΔΕΠΥ είστε εσείς οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη λήψη της φαρμακευτικής σας αγωγής. Για τη δημιουργία ενός πλάνου διαχείρισης μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας τα παρακάτω βήματα:
Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #6: Πώς να λάβετε υποστήριξη από το πανεπιστήμιο
Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ΗΠΑ, στην περίπτωση των οποίων, σύμφωνα με τη Susan Yellin, ESQ, ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Κέντρου για τις Μαθησιακές Διαφορές (Center for Learning Differences), είναι ευθύνη του ίδιου του φοιτητή να μπορέσει να λάβει υποστηρικτικές υπηρεσίες, και όχι η σχολή του. Προσθέτει επίσης ότι "Ωστόσο, [τα πανεπιστήμια] οφείλουν να συμμορφωθούν με τον Νόμο περί Φοιτητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, που αναφέρει ότι μπορεί να λάβει υποστηρικτικές υπηρεσίες κάθε άτομο με μία ή περισσότερες αναπηρίες που περιορίζουν σημαντικά μία ή περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες (συμπεριλαμβανομένων των μαθησιακών δυσκολιών και άρα της ΔΕΠΥ). Στην Ελλάδα ο νόμος 3699/2008 δυστυχώς δεν απευθύνεται (ακόμα) σε φοιτητές στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά είναι χρήσιμός να τον γνωρίζεται. Αν σπουδάζετε στο εξωτερικό, φροντίστε να ενημερωθείτε για τα δικαιώματα σας. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχετε δικαίωμα στην υποστήριξη από το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση αυτή, όποιος θα ήθελε να αξιοποιήσει την παραπάνω νομοθεσία μπορεί να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:
Η διαδικασία λήψης υποστηρικτικών υπηρεσιών και διευκολύνσεων στο πανεπιστήμιο θα χρειαστεί πολλά έγγραφα, καλή προετοιμασία και αρκετές συναντήσεις. Βεβαιωθείτε ότι είστε σωστά ενημερωμένοι για αυτή τη διαδικασία πριν την έναρξη των μαθημάτων σας.
Πανεπιστημιακή Στρατηγική ΔΕΠΥ #7: Πώς να κάνετε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα σας
Μην παίζετε με τη φωτιά. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε και τόσες εμπειρίες που μπορείτε να πάρετε ως φοιτητές, μη φτάσετε στα άκρα θέλοντας να τα προλάβετε όλα.
Πολλοί φοιτητές, με ή χωρίς ΔΕΠΥ, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τη σωματική και συναισθηματική τους ευεξία. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (American Psychological Association), πάνω από το 1/3 των φοιτητών σε όλο τον κόσμο αναφέρουν συμπτώματα που αντιστοιχούν σε ψυχικές παθήσεις, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησής τους, όπως άγχος, διαταραχές της διάθεσης και κρίσεις πανικού. Η μελέτη αυτή αναλύει δεδομένα από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Φοιτητών για την Ψυχική Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πιθανόν να γνωρίζετε ήδη τα οφέλη του ύπνου, του φαγητού, της αναψυχής σε καθημερινή βάση, της άσκησης και της χαλάρωσης στη συγκέντρωσή σας. Μια μη ισορροπημένη καθημερινότητα δυσκολεύει σημαντικά τα άτομα με ΔΕΠΥ στο να αποδώσουν σωστά. Όμως, σιγουρευτείτε πως δεν το παρακάνετε με τις δραστηριότητες.
Η σωστή διατροφή (όχι πίτσες τα μεσάνυχτα) και ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου (ναι ακόμα και τα Σαββατοκύριακα), αν και υποτιμημένα είναι καθοριστικά για μία επιτυχημένη φοιτητική ζωή. Να θυμάστε ότι, αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο, και παρ’ όλο που είναι καλό να πάτε στο πανεπιστήμιο προετοιμασμένοι, ποτέ δεν είναι αργά για να φτιάξετε τη δική σας επιτυχημένη «στρατηγική επιβίωσης» για το πανεπιστήμιο.
Μετάφραση/Απόδοση: Ομάδα Εθελοντών - Φοιτητών ADHD Hellas
https://www.adhdhellas.org/2013-09-04-22-54-12/item/653-odigos-epiviosis-gia-foitites-me-depy
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ αφίσα
ΚΕΝΤΡΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (ΣΚΦ) είναι μια υπηρεσία του Πανεπιστημίου Κρήτης που ιδρύθηκε με απόφαση της Συγκλήτου (166η / 24-05-2002). Παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική σε όλους τους/τις φοιτητές/τριες του Ιδρύματος. Αναπτύσσει πρωτοβουλίες και προγράμματα για την καλύτερη προσαρμογή των φοιτητών με αναπηρία στο πανεπιστημιακό περιβάλλον και την ισότιμη πρόσβασή τους στις ακαδημαϊκές σπουδές. Επιπλέον, εφαρμόζει προγράμματα εθελοντικής δράσης φοιτητών.
Το Κέντρο λειτουργεί ως ανεξάρτητη δομή με 2 παραρτήματα (Ρέθυμνο & Ηράκλειο) παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες σε φοιτητές/τριες όλων των κύκλων σπουδών. Για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες τηρείται αυστηρά το απόρρητο, όπως ορίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ατομική συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε φοιτητές/τριες που αντιμετωπίζουν περιστασιακές δυσκολίες σε αναπτυξιακά, προσωπικά και εκπαιδευτικά ζητήματα και σε προβλήματα προσαρμογής.
Ομαδικές θεματικές παρεμβάσεις με στόχο την πρόληψη, προαγωγή και ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας.
Βιωματικά σεμινάρια που εστιάζουν στην ψυχοεκπαίδευση και την ενδυνάμωση σε προσωπικό και ακαδημαϊκό επίπεδο.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ & ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ & ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Οι φοιτητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να απευθύνονται απευθείας στο Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών για υπηρεσίες υποστήριξης σε θέματα ή δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την διάρκεια της ακαδημαϊκής τους φοίτησης
Αναλυτικές πληροφορίες για τις υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου Φοιτητών μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα skf.uoc.gr & στα τηλ. 2810-394885 (Ηράκλειο), 28310- 77979 (Ρέθυμνο).