Εθελοντισμός

Ένας από τους στόχους του Συμβουλευτικού Κέντρου Φοιτητών (ΣΚΦ) του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των φοιτητών/τριών σε εθελοντικές προσπάθειες στην ευρύτερη κοινότητα. Το ΣΚΦ παροτρύνει τους φοιτητές του Ιδρύματος να γίνουν ενεργά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της πόλης που ζουν, με τη δημιουργία ομάδων εθελοντισμού. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με κρατικούς φορείς ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και παρέχει στους φοιτητές/τριες τη δυνατότητα να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην κοινωνική προσαρμογή ευαίσθητων ομάδων.

Τα τελευταία χρόνια, το ΣΚΦ συνεργάζεται με το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, τη Στέγη Ανηλίκων Αρρένων και τα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ Κρήτης, παρέχοντας στους φοιτητές τη δυνατότητα να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην κοινωνική προσαρμογή ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Το ενδιαφέρον των φοιτητών υπήρξε πάντα έντονο (στατιστικά, έως και το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 είναι καταγεγραμμένοι 474 εθελοντές φοιτητές, εγγεγραμμένοι στα τμήματα Ηρακλείου). Οι μαρτυρίες, καθώς και η εμπειρία των 16 ετών, από τη δράση του εθελοντισμού του ΣΚΦ, τόσο από την πλευρά των δομών, όσο και των φοιτητών, καθιστούν εξαιρετικά σημαντική και ανεκτίμητη την προσφορά του εθελοντισμού.

Στην παρούσα περίοδο της πανδημίας και παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και δεδομένου ότι οι παραπάνω φορείς είναι κλειστές δομές, οι εθελοντικές δράσεις έχουν ανασταλεί.

 


Βραβεία

Στο παράρτημα Ηρακλείου του Συμβουλευτικού Κέντρου Φοιτητών, απονεμήθηκε Έπαινος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (ΕΠΑ Ηρακλείου) για την προσφορά του στα πλαίσια του εθελοντισμού.

Γίνε κι εσύ εθελοντής!

Είσαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έχεις ελεύθερο χρόνο και θέλεις να προσφέρεις, να βοηθήσεις κάποιον που έχει ανάγκη, στην πόλη που φοιτάς, αλλά δεν ξέρεις πώς; Γίνε και συ εθελοντής φοιτητής!

Τι είναι εθελοντής φοιτητής;
Εθελοντής φοιτητής είναι όποιος προσφέρει όσο χρόνο εκείνος θέλει, το χρονικό διάστημα που εκείνος επιλέγει, ενέργεια, γνώσεις και δεξιότητες σε κάποιο άτομο ή σε μια ομάδα ή σε μια οργάνωση εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας, χωρίς αμοιβή.

Γιατί να γίνω εθελοντής;

 • Θέλω να προσφέρω στην κοινωνία
 • Θέλω να είμαι μαζί με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες
 • Θέλω να αισθανθώ χρήσιμος και απαραίτητος και γιατί όχι να διασκεδάσω
 • Θέλω να αξιοποιήσω τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις εμπειρίες μου
 • Θέλω να αποκτήσω νέες δεξιότητες και εμπειρίες που θα μου φανούν χρήσιμες στη ζωή μου.

 

Πού μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως εθελοντής φοιτητής;
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών συνεργάζεται με κρατικούς φορείς ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Στο πλαίσιο των συνεργασιών αυτών παρέχει στους φοιτητές του ιδρύματος τη δυνατότητα να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην κοινωνική προσαρμογή ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού των πόλεων που φοιτούν. 

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΣΕ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οι βασικές αρχές που διέπουν τον εθελοντισμό σε κάθε μορφή του συνοψίζονται στη συνέχεια:

 • Ο εθελοντισμός ωφελεί την κοινωνία και τον εθελοντή.
 • Η εργασία των εθελοντών είναι άμισθη.
 • Ο εθελοντισμός είναι πάντα θέμα επιλογής.
 • Ο εθελοντισμός προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα.
 • Ο εθελοντισμός σέβεται τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό όλων των ανθρώπων
 • Ο εθελοντισμός είναι ένα θεμιτός τρόπος με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της κοινωνίας τους.
 • Ο εθελοντισμός είναι ο μόνος τρόπος με το οποίο άτομα ή ομάδες μπορούν να εκφράσουν ανθρώπινες, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες.
 • Ο εθελοντισμός είναι μια δραστηριότητα που επιτυγχάνεται μόνο σε μη κερδοσκοπικό πλαίσιο.
 • Ο εθελοντισμός δεν είναι υποκατάστατο της αμειβόμενης εργασίας.
 • Οι εθελοντές δεν αντικαθιστούν τους αμειβόμενους εργαζόμενους και δεν αποτελούν απειλή για την εργασιακή ασφάλεια αυτών.

 

Πηγή: Εγχειρίδιο Εθελοντισμού "Μάθε, Δες, Δράσε" της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς


Ενδιαφέροντα Νέα Εθελοντικών Δράσεων

Εκπαίδευση Εθελοντών Φοιτητών/τριών σε Θέματα Τυφλότητας.

 Την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Φοιτητικού Κέντρου στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών στο Ηράκλειο οργάνωσε δίωρο βιωματικό σεμινάριο για θέματα τυφλότητας.