Υπηρεσίες Εθελοντισμός - Γενικές Πληροφορίες

Ένας από τους στόχους του Συμβουλευτικού Κέντρου Φοιτητών (ΣΚΦ) του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των φοιτητών/τριών σε εθελοντικές προσπάθειες στην ευρύτερη κοινότητα. Το ΣΚΦ παροτρύνει τους φοιτητές του Ιδρύματος να γίνουν ενεργά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της πόλης που ζουν, με τη δημιουργία ομάδων εθελοντισμού. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με κρατικούς φορείς ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και παρέχει στους φοιτητές/τριες τη δυνατότητα να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην κοινωνική προσαρμογή ευαίσθητων ομάδων.

Τα τελευταία χρόνια, το ΣΚΦ συνεργάζεται με το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, τη Στέγη Ανηλίκων Αρρένων και τα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ Κρήτης, παρέχοντας στους φοιτητές τη δυνατότητα να προσφέρουν τη βοήθειά τους στην κοινωνική προσαρμογή ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Το ενδιαφέρον των φοιτητών υπήρξε πάντα έντονο (στατιστικά, έως και το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 είναι καταγεγραμμένοι 474 εθελοντές φοιτητές, εγγεγραμμένοι στα τμήματα Ηρακλείου). Οι μαρτυρίες, καθώς και η εμπειρία των 16 ετών, από τη δράση του εθελοντισμού του ΣΚΦ, τόσο από την πλευρά των δομών, όσο και των φοιτητών, καθιστούν εξαιρετικά σημαντική και ανεκτίμητη την προσφορά του εθελοντισμού.

Στην παρούσα περίοδο της πανδημίας και παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και δεδομένου ότι οι παραπάνω φορείς είναι κλειστές δομές, οι εθελοντικές δράσεις έχουν ανασταλεί.

 


Βραβεία

Στο παράρτημα Ηρακλείου του Συμβουλευτικού Κέντρου Φοιτητών, απονεμήθηκε Έπαινος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης (ΕΠΑ Ηρακλείου) για την προσφορά του στα πλαίσια του εθελοντισμού.