Ελεύθερο Λογισμικό Προσβασιμότητας

Any Text to Voice

Το Any Text to Voice είναι μία εφαρμογή Text to Speech, η οποία προσφέρει την δυνατότητα εξαγωγής του κειμένου σε αρχείο ήχου (mp3, wav, κ.α.) Για τα Ελληνικά, έχει διαθέσιμη την φωνή Stefanos της Microsoft.

DDreader

Το DDreader είναι μία εφαρμογή για την ανάγνωση βιβλίων τύπου DAISY 3.0. Το περιβάλλον της εφαρμογής έχει σχεδιαστεί με βάση της ανάγκες ατόμων με δυσκολίες στην όραση. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούνται μόνο τρία χρώματα: μαύρο, άσπρο και κίτρινο.Για την ηχητική ανάγνωση των βιβλίων DAISY είναι απαραίτητο να έχετε προεγκατεστημένη μία συνθετική φωνή. Υποστηρίζει Microsoft SAPI 5.

Natural Reader

Το Natural Reader είναι μία εφαρμογή Text to Speech. Στις διαθέσιμες γλώσσες δεν περιλαμβάνονται τα Ελληνικά, αλλά προτείνεται για την μετατροπή αγγλικών κειμένου σε ήχο.

Voice Note II

Το Voice Note II είναι μία εφαρμογή αναγνώρισης ομιλίας, Speech to Text. Επιτρέπει στον χρήστη να εισάγει κείμενο στον υπολογιστή μέσω της φωνής του. Για τη λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης ομιλίας απαιτείται η χρήση μικροφώνου που είναι συνδεδεμένο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Select and Speak

Το Select and Speak είναι μία επέκταση (add-on) Text to Speech στον περιηγητή Google Chrome. Μετατρέπει σε ήχο, οποιοδήποτε κείμενο έχει επιλεγεί από τον χρήστη. Περιλαμβάνει διάφορες φωνές: Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Τούρκικα, κ.α. Μπορείτε να επιλέξετε την φωνή και την ταχύτητά της, από το μενού επιλογών.

NVDA Portable

Το NVDA εντοπίζει όλες τις μορφές κειμένου (ορατές ή κρυφές) στο γραφικό περιβάλλον χρήστη (εικονίδια, κουμπιά, κατάλογοι επιλογών, πλαίσια διαλόγου, λίστες, πλαίσια μηνυμάτων) ενός Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και τις στέλνει στο σύστημα Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία, έτσι ώστε ο χρήστης να αντιλαμβάνεται ακουστικά το γραφικό περιβάλλον, να μπορεί να πλοηγείται με ακουστική υποβοήθηση σε αυτό και να ακούει το κείμενο. Διατίθεται με ενσωματωμένο τον συνθέτη ομιλίας eSpeak, ο οποίος περιλαμβάνει πολλές γλώσσες μια εκ των οποίων είναι και η Ελληνική. Υποστηρίζει SAPI4 και SAPI5 και espeak. Οι κύριες εφαρμογές που υποστηρίζει είναι οι εξής: Outlook Express, Internet Explorer και Mozilla Firefox, Microsoft Word, Excel, Calculator. Δυνατή η λειτουργία του από τη θύρα USB χωρίς εγκατάσταση.

Dspeech

Το DSpeech είναι μια εφαρμογή με δυνατότητα αναγνώρισης ομιλίας. Μπορεί επίσης να συνεργαστεί με εφαρμογή Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία ώστε να εκφωνούνται τα κείμενα. Διαχειρίζεται αρχεία τύπου TXT, DOC και PDF. Υποστηρίζει SAPI 4 και SAPI 5. Αποθηκεύει αρχεία κειμένου σε αρχεία ήχου σε μορφή WAV ή MP3/ Επίσης αποθηκεύει τα αρχεία PDF και σε TXT. Υποστηρίζει και ελληνικά εάν έχει εγκατασταθεί η ελληνική φωνή. Εκφωνεί κείμενα από το clipboard. Εκτελείτε και σε command mode (χωρίς  γραφικό περιβάλλον με εκτέλεση εντολών). Υποστηρίζει πολλές γλώσσες όπως:Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Γερμανικά.

eSpeak

Το eSpeak είναι μία εφαρμογή Text to Speech, η οποία προσφέρει την δυνατότητα εξαγωγής του κειμένου σε αρχείο ήχου (mp3, wav, κ.α.)

AMIS

Το AMIS επιτρέπει στον χρήστη να έχει ακουστική πρόσβαση στο περιεχόμενο ηλεκτρονικών βιβλίων μορφής DAISY . Τα πρότυπα που υποστηρίζει είναι τα DAISY 2.02 και DAISY 3. Υποστηρίζει οποιαδήποτε γλώσσα ανάλογα με την γλώσσα του SAPI 5 συνθέτη ομιλίας. Δεν έχει ενσωματωμένο συνθέτη ομιλίας.

RoboBraille

Το RoboBraille πρόκειται για μία ιστοσελίδα στην οποία μπορείτε να αναρτήσετε αρχεία με κείμενο (docx, pfd, pptx, txt, jpg κ.α.) και να μετατραπούν σε αρχεία ήχου (mp3), σε ebook ή σε κώδικα Braille.

 

 

Πηγή: https://dosyp.duth.gr/free-accessibility-software/